2 bin yıllık ‘Ahmet Buğdayı’na akademik iş birliği… Hızla ıslah yöntemiyle toprakla buluştu



Ahmet Buğdayı Islah Projesi


Ahmet Buğdayı Islah Projesi Kapsamında Tarım Yeniden Canlanıyor

İSTANBUL (İGFA) – Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında, Karaman’ın Taşkale Köyü’nde saklanan 2 bin yıllık “Ahmet Buğdayı” gün yüzüne çıkarıldı. Yıllardır aktarılan bu özel tohum, özenle ıslah edilerek tarıma kazandırıldı.

“Ahmet Buğdayı”nın Türkiye’de ilk kez uygulanan “hızlı ıslah” yöntemi ile elde edilen tohumları, çiftçilere dağıtılarak Karaman’da ekildi. Yaklaşık 200 dekar alanda yetiştirilen bu buğday türünden geçen yıl 800 kilogramlık verim elde edildi ve bu yıl tekrar toprakla buluşturuldu.

Verimde Gelecek Yıllarda Büyük Artış Bekleniyor

Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru, “Ahmet Buğdayı”nın kıraç arazilere uygun ve susuzluğa dayanıklı özellikleri nedeniyle büyük avantajlar sağladığını belirterek, gelecek yıllarda verimde önemli artışlar beklediklerini ifade etti.

Tohumların adaptasyon süreci göz önünde bulundurularak ekim zamanının Kasım ayına kaydırıldığını belirten Duru, bu değişiklik ile daha yüksek verim almayı hedeflediklerini söyledi. “Ahmet Buğdayı”nın yapısına göre 3-4 yıl içinde üretim miktarında büyük bir artış beklediklerini dile getirdi.

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Nevzat Aydın, genetik kaliteyi korumak amacıyla yürütülen projenin, Türk ekonomisine son derece değerli bir ürün kazandırdığını belirterek, gelecek nesillere 2 bin yıllık bir miras bırakmanın önemine vurgu yaptı.



Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top