53 yıllık Sovyet Venüs uzay aracı Dünya’ya düşecek

53 Yıllık Sovyet Venus Uzay Aracı Dünyaya Düşmeye Hazırlanıyor




1972 yılında Venüs‘e ulaşma çabasıyla fırlatılan Sovyet uzay aracı Kosmos 482, yaklaşık 53 yıl sonra Dünya’ya geri düşmeye hazırlanıyor. Henüz görevinin başında başarısız olan bu uzay aracı, yetersiz hız nedeniyle Venüs’ün yörüngesine ulaşamamıştı. Bugün, hala Dünya’nın yörüngesinde bulunan bu aracının yakın bir tarihte kontrolden çıkmış bir şekilde atmosfere girmesi bekleniyor.

Görev Başarısız Olmuştu

Kosmos 482, 31 Mart 1972‘de Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü‘nden fırlatıldı. Sovyetler Birliği’nin Venüs’e ulaşma amacıyla başlattığı bu görev, bir motor arızası nedeniyle başarısız olmuştu. Aracın motoru, Venüs’ün yörüngesine giriş için gerekli hızda bir ivme kazandıramayınca uzay aracı Dünya’nın yörüngesinde kalmaya devam etti. Aracın büyük bir kısmı, birkaç gün içinde çeşitli parçalar halinde Dünya’ya yeniden giriş yapmış olsa da daha büyük kalıntılar bugüne kadar yörüngede dönmeye devam etti. Başarısız olan görev, toplamda yaklaşık 500 kg olan bir taşıyıcı araç ve iniş sondasından oluşuyordu.




Hollanda’dan bir uydu izleyicisi olan Marco Langbroek, Kosmos 482’nin Dünya atmosferine Mayıs ayının ikinci haftasında gireceğini tahmin ediyor. Ancak, kesin bir tarih vermek şu an için zor. Güneş’in aktif fazda olması, atmosferin genişlemesine ve yörüngedeki nesnelerin daha hızlı bir şekilde atmosferle karşılaşmasına neden oluyor. Bu da uzay aracının erken bir tarihte geri dönmesini sağlayabilir.

Parçalar Yüzeye Kadar Ulaşabilir

Bununla birlikte Kosmos 482’nin yeniden giriş sırasında atmosferde tamamen yanarak yol olması beklenmiyor. Çünkü bu uzay aracı, Venüs atmosferine girmeyi amaçlayan ve yüksek ısıya dayanıklı olarak tasarlanmış bir araç. Dolayısıyla atmosferden geçerken bazı parçaların yüzeye düşme ihtimali bulunuyor.

Öte yandan uzay aracının kalıntılarının nereye düşeceği de şu an için tam olarak kestirilemiyor. Yörüngedeki hareketler ve atmosferin sürtünmesi sonucu iniş zamanı ve yeri değişkenlik gösterebilir. Ancak, büyük olasılıkla uzay aracı kalıntıları okyanusa düşecek.

Related Posts

Çikolata kistleri masum değil; bağışıklık sistemi hastalıklarına yakalanmayı artırıyor

İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, çikolata kistleri bulunan kadınların, çeşitli otoimmün (bağışıklık sistemi) hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek olabileceğini ortaya koydu.

Okyanusun dibindeki gizemli yapı Sycamore Knoll: Uzaylı üssü mü, doğal bir yapı mı?

Güney Kaliforniya’nın açıklarında keşfedilen su altı yapısı, bilim dünyasını ve komplo teorisyenlerini karşı karşıya getiriyor. Peki, Sycamore Knoll adı verilen bu oluşum doğal mı, yoksa yapay mı?

ChatGPT rakibi Meta AI uygulaması kullanıma sunuldu

Meta, Meta AI’yı WhatsApp, Instagram, Facebook ve Messenger’a entegre ettikten sonra bağımsız bir yapay zeka uygulaması olarak kullanıma sundu. Meta’nın LlamaCon etkinliğinde tanıtılan uygulama, kullanıcıların ChatGPT ve diğer yapay zeka asistan …

Apple’ın 20. yıla özel iPhone’ları, inanılmaz fiyatlarıyla cep yakacak

Apple, iPhone’un 20. yılına özel olarak katlanabilir ve cam odaklı Pro modeller geliştiriyor. Ancak üretim maliyetleri ve yüksek vergiler, fiyatların rekor seviyelere ulaşabileceğini gösteriyor.

Yapay zeka patlamasını başlatan Microsoft-OpenAI ortaklığı çatırdamaya başladı

2015 yılında kâr amacı gütmeyen bir girişim olarak hayatına başlayan OpenAI’ın yıllarca hiçbir ürün ortaya koymadan ayakta kalmasını dışarıdan aldığı destek sağladı. Bu yolda OpenAI’a en büyük desteği veren şirket ise Microsoft oldu. OpenAI’daki …

Google One cihaz yedeği yakında SIM verilerini de içerecek

Günümüzde çoğu akıllı telefon, fiziksel SIM karta kıyasla bazı avantajları olan eSIM’i destekliyor. Ancak, eSIM kullanmanın da bazı dezavantajları var. Örneğin; telefonunuz bozulursa operatörün yardımı olmadan ağ erişimini sağlamanız biraz zor …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir