Eriyen buzullar yanardağları uyandırabilir

İklim Değişikliği, Buzulların Hızla Erimesini Volkanik Tehlikeyle Buluşturabilir

Şu anda dünya, yakın zamanda yoğun bir volkanik tehlikeyle karşı karşıya değil. Ancak bulgular, buzulların hızla erimesinin gelecekte volkanik patlama riskini artırabileceğini gösteriyor.

Bu etkinin yüzlerce, hatta binlerce yıl içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak özellikle Antarktika gibi buzulların altında 100’den fazla gizli volkanın bulunduğu bölgelerde, önceden tedbir almak büyük önem taşıyor.

YENİ ARAŞTIRMA İLGİNÇ BULGULAR SUNDU

Araştırma, bir zamanlar Güney Amerika’nın güney ucunu kaplayan Patagonya buz tabakasının 18 bin yıl önceki durumunu inceliyor. O dönemde kalın buz tabakasının altındaki magma, yerin 10-15 kilometre altında sıkışarak kristalleşmişti.

İklimin ısınması ve buzulların erimesiyle bu baskı azaldı, yer kabuğu yukarı doğru hareket etti ve magma içindeki gazlar genişleyerek volkanik patlamalara yol açan koşulları oluşturdu.

Bilim insanları, Şili’deki altı volkanın örneklerini analiz ederek geçmiş patlamaları inceledi. Şu anda hareketsiz olan Mocho-Choshuenco volkanının aktivitesinin, bölgedeki buzulların hareketinden ciddi şekilde etkilendiği ortaya çıktı. Buzulların çekilmesinden yaklaşık 3 ila 5 bin yıl sonra volkanik patlamaların meydana geldiği belirtildi.

Günümüzde Patagonya’daki buzulların hızla erimesiyle bölgedeki bazı kara parçalarının beklenmedik derecede hızlı yükselmesi bilim insanlarını endişelendiriyor.

Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden volkan uzmanı Pablo Moreno-Yaeger, “Buzullar, altlarındaki volkanların patlama hacmini genellikle azaltır. Ancak iklim değişikliği nedeniyle buzullar eridikçe, bu volkanların daha sık ve daha şiddetli patlamalar yapabileceğini düşünüyoruz” dedi.

İZLANDA’DA DA GÖZLENDİ

İzlanda’da volkanları ve buzulları inceleyen bilim insanları benzer bir durumun yaşandığını gözlemlemişti. Ancak bu yeni çalışma, aynı etkinin kıta ölçeğinde gerçekleştiğini gösteren ilk araştırmalardan biri.

Moreno-Yaeger, “Araştırmamız, bu durumun sadece İzlanda ile sınırlı olmadığını, Antarktika’da da gerçekleşebileceğini gösteriyor. Kuzey Amerika, Yeni Zelanda ve Rusya gibi kıtasal bölgeler de artık bilim insanlarının daha yakından izlemesi gereken yerler” ifadelerini kullandı.

Antarktika’daki simülasyonlar, buzların aşırı erimesinin gelecekteki volkanik patlamaları artırabileceğini gösteriyor. Magma buz tabakasını tamamen kıramasa bile, içeriden erimesine yol açabilir.

Moreno-Yaeger, “Zamanla gerçekleşen birden fazla patlamanın birikimli etkisi, sera gazlarının artışına neden olarak uzun vadede küresel ısınmayı tetikleyebilir. Bu da eriyen buzulların patlamaları tetiklediği, patlamaların da daha fazla ısınma ve erimeye yol açtığı bir kısır döngü oluşturur” dedi.

Bilim insanları, bu tür felaket senaryolarını mümkün olduğunca erken tespit ederek önlem almayı hedefliyor.

Related Posts

Merakla beklenen Subnautica 2’nin çıkışı ertelendi

Subnautica serisinin yeni oyunu 2026’ya ertelendi. Oyunun geliştiricisi Unknown Worlds ve sahibi Krafton, oyunun 2025’teki erken erişim planını iptal ettiğini duyurdu. Erteleme kararı, oyunun oynanış testlerinden gelen olumlu geri bildirimlere rağmen …

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

Grok’tan dün geceyle ilgili ilk açıklama geldi: Kandırıldım

Dün akşam saatlerinden itibaren X’in yapay zeka aracı Grok tarafından verilen yanıtlar gündeme oturdu. Agresif ve argo ifadelerle yanıtlar veren Grok, devlet görevlilerine ve hassas değerler hakkında da ağır cümleler kullandı. Sabah saatlerinde erişim engeli talebi getirilen Grok konuyla ilgili ilk cevabını verdi: Kandırıldım

Teknolojiyle canlanan köyler! Kırsalda dijital dönüşüm

Kırsal bölgeler, teknoloji ve sürdürülebilirlik odaklı yeniliklerle yeniden şekillendi. Akıllı köy kavramı, kırsal alanlarda yaşam kalitesini artırmak, ekonomik kalkınmayı hızlandırmak ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için dijital …

Substack içerik üreticilerine büyük müjde

Son bir yıldır haber bülteni platformu kimliğinden çıkarak video araçlarını önemli ölçüde genişleten Substack, içerik üreticilerine yönelik yeni canlı yayın özelliklerini duyurdu. 2 Temmuz 2025 Çarşamba günü yapılan açıklamayla, yayıncıların canlı …

WhatsApp’tan yeni özellik Belgeleri dönüştürmek için tek dokunuş yeterli olacak!

Meta, Android kullanıcılarına yönelik kullanıma sunacağı WhatsApp’a belge tarama özelliği getirmeye hazırlanıyor. Şirket, bu yeni özelliği henüz beta kullanıcılarına açtı. Bu özellik sayesinde fiziksel belgelerin fotoğrafını çekerek bu belgeleri …