Vakıf Üniversiteleri Kayıt Yenileme Ücretlerine Emsal Karar

Vakıf Üniversitelerinde Enflasyon Oranlarına Yapılan Zamlar Hakkında Emsal Karar Alındı

Son 2 yılda birçok öğrenci tarafından açılan davalardan birinde, vakıf üniversitelerinin kayıt yenileme ücretlerine uyguladığı enflasyon rakamları üzerindeki zamlara karşı emsal bir karar alındı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Hukuk Dairesi, yüzde 100’ü aşan zamlı kayıt yenileme ücreti yerine yüzde 67,20 enflasyon oranında zam yapılmasını kararlaştıran yerel mahkemenin kararını haklı buldu ve istinaf başvurusunu reddetti.

Bir öğrencinin İstanbul’da, öğrenim gördüğü vakıf üniversitesinin kayıt yenileme ücretine uyguladığı yüzde 100’ü aşan zammın iptaline ilişkin açtığı davada, üniversite mahkeme tarafından haksız bulundu. Bakırköy 5’inci Tüketici Mahkemesi, yüzde 67,20 enflasyon oranında zam yapılmasına hükmetti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını haklı görerek üniversitenin istinaf başvurusunu reddetti.

Son Kararı Yargıtay Verecek

Avukat Murat Bostan, vakıf üniversitelerinin kayıt yenileme ücretlerine karşı açılan davalarda yargılanan öğrencilerden bahsederek, yapılan zam oranlarının yüksekliğine dikkat çekti. Bostan, verilen kararın ilk aşamada haklı olduğunu belirtirken, kararın kesin olmadığını ve Yargıtay’ın son kararı vereceğini ifade etti.

Avukat Bostan, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 5’inci maddesine atıfta bulunarak, öğrencilere karşı uygulanan yüksek zamların haksız şart olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu vurguladı. Buna göre, vakıf üniversitelerinin en fazla güncel TÜFE 12 aylık ortalaması ile zam yapması gerektiği kararı alındı.

Eğitim masraflarının artmasına karşı önlem olarak, öğrencilerin tüketici mahkemelerine başvurarak ihtiyati tedbir kararı talep etmeleri gerektiğini belirten Bostan, bu sayede fahiş fiyat artışlarından korunabileceklerini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Related Posts

Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği, Resmi Gazete’de

Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini açıkladı.

‘KKTC üniversiteleri uluslararası görünürlüğü hedeflemeli’

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ‘Genişletilmiş Üniversiteler Toplantısı’na katıldı. Özvar, “Uluslararası görünürlük Türkiye Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren 208 üniversitenin önceliği ve KKTC üniversitelerinin de temel misyonu ile hedefi bu olmalı” dedi.

23 Nisan’da belediyeler tatil mi?

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl Çarşamba gününe denk geliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve egemenliğin millete ait olduğunu simgeleyen bu özel gün, resmi tatil olarak kutlanıyor. Peki, 23 Nisan’da belediyeler …

Diyarbakır’da Filistinli Çocuklar İçin Yardım Kampanyası Düzenlendi

Diyarbakır’da Filistinli çocuklara destek için yardım kampanyası düzenlendi DİYARBAKIR – Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Mimar Sinan Ortaokulu öğrencileri Filistinli çocuklara destek için yardım kampanyası düzenledi. Mimar Sinan Ortaokulu …

SAMSUN’DA 23 NİSAN’A ÖZEL ÇOCUK OYUNU: OKULUMUZ ORMAN

Samsun Devlet Opera ve Balesi (SAMDOB), “Okulumuz Orman” çocuk oyununu yarın, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel olarak minik izleyicileriyle buluşturacak. Metin Bayram’ın yazıp sahneye koyduğu tek perdelik çocuk oyunu, Samsun’da 23 …

Yapay zeka kullanılan filmler Oscar için yarışabilecek

Yapay zeka ürünü filmlerin sayısı her geçen gün artarken Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) bu gelişmeye kayıtsız kalmadı. Akademinin resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, bu yıl …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir