Silifke Yoğurduna AB Tescili
Silifke Yoğurdu Avrupa Birliği’nden Coğrafi İşaret Tescili Aldı
Mersin’in yöresel lezzeti olan Silifke yoğurdu, Yörükler tarafından üretilen ve türkülere konu olan bir lezzet olarak biliniyor. Bu eşsiz yoğurdun maya bulunmadığı zamanlarda çiğ tanelerden mayalanarak üretildiği ve 300 yıllık bir geçmişe sahip olduğu belirtiliyor. Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan 30. ürün olan Silifke yoğurdu, yöre sakinlerini büyük mutluluk yaşattı.
Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, yoğurdun Avrupa Birliği’nden de tescil aldığını ve böylece ihracat imkanlarının artacağını belirtti. Kaynar, “Avrupa’da ve dünyanın dört bir yanındaki sofralara en iyi şekilde hizmet edeceğiz” dedi.
Yoğurt üreticisi Zekeriya Şenel de, Avrupa Birliği’nin tescilini aldıklarını ve tüm müşterilere duyurduklarını ifade etti. Yöre sakinlerinden Selim Ergün ve diğer vatandaşlar da tescilin kendilerini sevindirdiğini ve Silifke yoğurdunun lezzetini Avrupa’nın da keşfedecek olmasının mutluluk verici olduğunu belirtti.
Tarihi milattan önceki yıllara dayanan yoğurt geleneğinin günümüze kadar uzandığı ve Silifke yoğurdunun da benzersiz lezzetiyle öne çıktığı kaynaklarda belirtiliyor. Bu özel yoğurt, türkülere konu olması ve üzerine bal dökülerek tüketilmesi ile de biliniyor.