İstanbul’daki depremler sonrası fırsatçılar ortaya çıktı: Konut ve bilet fiyatları uçtu!

İstanbul Depremleri Sonrası Yurttaşlar Arasında Panik

İstanbul’da yaşanan depremler sonrasında, yurttaşlar arasında büyük bir panik oluştu. Bazı yurttaşlar, oturdukları bölgelerde güvenli olmadıkları düşüncesiyle yeni ve depreme dayanıklı evler aramaya başlarken, diğerleri ise paniği atlatabilmek için şehir dışındaki yakınlarının yanına gitmek üzere harekete geçti.

Fırsatçılar, fiyatları artırarak durumu kendi lehlerine çevirmeye çalıştı.

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, yaşanan bu duruma ilişkin yaptığı açıklamada fırsatçılara karşı yurttaşları uyardı. Küçük, “Deprem sonrası özellikle yeni yapılan binalarda ve sağlam zeminli bölgelerde ev ve kiralık fiyatlarında önemli artışlar olduğu iletiliyor. Bu durumu açıkça deprem fırsatçılığı olarak tanımlayabiliriz. Bu şekilde bir fırsatçılığı kabul etmiyoruz. Artan talebe bağlı olarak, yeni konut stoğu ya da sağlam zeminli bölgelerdeki konut stoğunun yetersizliği nedeniyle fiyatlarda makul bir artış olabilir, ancak piyasa şartlarının dışında aşırı fiyat artışı yapanlara asla izin verilmemeli.” ifadelerini kullandı.

Küçük, Ticaret Bakanlığının bu konuda denetim yapması gerektiğini vurgularken, “Emlakçılar Odası ve Ticaret Odası gibi kurumların da meslek ahlakı dışı uygulamalara engel olmak için destek vermeleri, yaptırım uygulamaları ve istismara yönelik firmaları denetlemeleri gerekir.” şeklinde konuştu.

Tüketicilere yönelik çağrıda bulunan Küçük, “Hepimiz bir panik ve korku içindeyiz, fakat bu panikle kötü niyetli satıcıların ağına düşmemeliyiz. Temkinli olmak ve sakin kalmak önemlidir. Piyasaların gerçek değerini bulması beklenmeli.” dedi.

Küçük ayrıca, fahiş fiyat artışı yapan emlakçılar ve satıcılar hakkında şikayetlerin Ticaret Bakanlığına ve Ticaret İl Müdürlüklerine yapılması gerektiğini belirtti.

GSM operatörlerinin altyapılarını güçlendirmesi gerektiğini belirten Küçük, “İletişim sorunları yaşamamak için operatörlerin yatırımlarını artırmaları talep edilmelidir. Yurttaşların ise panik yaparak telefonlara yüklenmemeleri, internet tabanlı uygulamaları kullanmaları önemlidir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Elektrik dağıtım şirketleri yeni yatırım dönemine hazırlanıyor

Elektrik dağıtım sektöründe 2026-2030 yıllarını kapsayacak 5 yıllık tarife dönemi hazırlıkları hız kazanırken şirketler reel yatırım teklifiyle sürece girmek için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Kurban Bayramı öncesi denetim: Hayvan nakillerine yeni kurallar geldi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi hayvan ve hayvansal ürünlerin nakil süreçlerini daha etkin izlemek için yönetmelikte değişikliğe gitti. Artık veteriner kontrolü zorunlu, rapor süresi ise 5 günden 3 güne indirildi.

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.

S&P, Türkiye’nin kredi notunu teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Yabancılar yeniden alım tarafına geçti

Yurt dışında yerleşik kişiler, geçen hafta net 269,1 milyon dolarlık hisse senedi alırken 970 milyon dolarlık DİBS ve 8,4 milyon dolarlık ÖST varlığı sattı.

Borsa güne yükselişle başladı – 25 Nisan 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,20 yükselişle 9.510,14 puandan başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir