Belediye başkanlığı seçimlerine 4 ay gibi bir zaman kala Bağcılar Belediye Başkanı Özdemir, “Şeyh Şaban-ı Veli’yi” bir yıl içinde ikince kez anmak için hizmet alım ihalesi düzenledi.
“Şeyh Şaban-ı Veli’yi Anma Organizasyonu Hizmet Alımı İşi” adı altında 24 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen ihalenin sonucu belli oldu. İki geçerli teklifin verildiği ihaleyi bir milyon 54 bin 385 TL’ye, Şehremini Şehir Kurumları Siyaseti Ve Yönetim Hizmetleri A.Ş. aldı. Kamu İhale Kanunu’nun 21/f maddesine göre yapılan ihale sonunda Bağcılar Belediyesi 14 Kasım 2023 tarihinde ihaleyi üstlenen firma ile sözleşme imzaladı.
Bağcılar Belediyesi 26 Mayıs 2023 tarihinde de “Şeyh Şaban-ı Veli” için bir anma programı düzenlemişti. Mevlana Celalettin-i Rumi, Hacı Bektaş-i Veli, Hacı Bayram-ı Veli ile beraber Anadolu’nun dört büyük erenlerinden biri kabul edilen Şeyh Şaban-ı Veli için Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği ilk anma programına AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da katılmıştı.
Yıldırım yaptığı konuşmada Şeyh Şaban-ı Veli’nin Kastamonu insanının manevi lideri olduğunu belirtmişti.
“TERÖR ÖRGÜTLERİNİ GIDIKLAYANLAR VAR”
Eski Ulaştırma Bakanı Yıldırım yaptığı konuşmada terör konusuna da değinerek özetle şunları söylemişti:
“Elhamdülillah, bugün terör ülkemizin gündeminin en dip sıralarında. Bugün Güneydoğu’da, Doğu’da, yurdun her köşesinde barut kokusu olan yerlerde çiçek kokusu var. İnsanlar dağlarda, ovalarda, vadilerde seyahat ediyor, işini yapıyor. Türkiye’nin kazanımlarını hazmedemeyenler var. Bunu seçim ortamında gördük. Terör örgütlerini gıdıklayanlar var.”
Şeyh Şaban-ı Veli kimdir?
Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir’in memleketi olan Kastamonu’da doğan Şeyh Şaban-ı Veli hakkında, Türkiye Diyanet Vakfı’nın İslam Ansiklopedisi’nde özetle şu bilgiler yer alıyor:
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde dünyaya geldi. Hayatına dair bilgilerin önemli bir kısmı, Şâbân-ı Velî Dergâhı’nın beşinci şeyhi Ömer Fuâdî’nin Menâkıb-ı Şerîf-i Pîr-i Halvetî Hazret-i Şa‘bân-ı Velî adlı eserine dayanmaktadır. Son dönem kaynaklarında doğumu için 902 (1497) ve 905 (1499-1500) tarihleri yer almakta. Annesini ve babasını küçük yaşta kaybeden Şâbân-ı Velî’yi bir hanım evlât edindi. İlk öğrenimini Taşköprü’de yaptıktan sonra Kastamonu’daki Abdürrezzak Camii Türbesi’nde medfun bulunan Osman oğlu Hoca Velî’den tefsir ve hadis dersleri okuyup icâzet aldı. Daha sonra İstanbul’a giderek Fâtih medreselerinden birinde kaldı. Burada dokuz yıl Kur’ân-ı Kerîm, tefsir ve hadis gibi ilimleri tahsil etti.
925 (1519) yılında Kastamonu’ya dönmek için yola çıkan Şâbân-ı Velî, Düzce ile Bolu arasındaki Konrapa’da Halvetiyye’nin Cemâliyye kolunun pîri Cemâl-i Halvetî’nin halifelerinden Hayreddin Tokadî ile karşılaştı. Hayreddin Efendi’nin yanında kalarak on iki yıl kendisine hizmette bulunduktan sonra seyrüsülûkünü tamamlayıp halife olarak Kastamonu’ya gönderildi.
937 (1530-31) yılı civarında Kastamonu’ya döndü. Şâbân-ı Velî bütün tarikat çevrelerince Anadolu’nun dört kutbundan biri olarak kabul edilir (diğerleri Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Hacı Bektâş-ı Velî, Hacı Bayrâm-ı Velî’dir). Halvetiyye en fazla kola ayrılan tarikat olduğu gibi Şâbâniyye de Halvetiyye içinde birçok kola sahip en yaygın tarikattır.
Odatv.com