Ay’da yaşam umudu: Toprağı “sıkıp” oksijen çıkaracaklar

Ay’daki Topraktan Su Çıkarabilen Bir Teknoloji Geliştirildi

Hong Kong Çin Üniversitesi araştırmacıları, Ay’daki topraktan su çıkarabilen ve bunu oksijen ve kimyasal yakıta dönüştürebilen bir teknoloji geliştirdi. Yapılan yeni araştırmaya göre, bu teknoloji Ay’da yaşamın idame ettirilmesine olanak sağlayabilir. Euronews haber sitesinin aktardığına göre, bilim insanlarının bu teknolojisi Ay toprağından su elde edilmesini mümkün kılıyor ve elde edilen su, karbondioksiti oksijen ve kimyasal yakıta dönüştürmek için kullanılabiliyor.

Cell Press dergisi Joule’de yayınlanan çalışma, bu teknolojinin gelecekteki derin uzay keşifleri için yeni fırsatlar doğurabileceğini ortaya koydu. Bu da demek oluyor ki, bu teknoloji sayesinde Ay’a su gibi temel kaynakların getirilmesi için gereken maliyet azaltılabilecek.

“Bunu Hayal Etmemiştik”

Araştırmaya göre, tek bir galon suyun roket ile uzaya gönderilme maliyeti 83 bin dolar. Bir astronot ise günde dört galon yani yaklaşık 15,16 litre su tüketebiliyor. Araştırmanın başındaki isim Lu Wang, “Ay toprağındaki ‘sihri’ hiçbir zaman tam olarak hayal etmemiştik” açıklamasında bulundu.

Araştırmaya göre, Ay yüzeyinden su çıkarmak için mevcut stratejiler, birden fazla “yoğun enerji” adımını içeriyor ve yakıt tarafından ne kadar karbondioksit kullanıldığı belirsiz. Ayrıca, Ay’ın aşırı ortamı topraktan daha fazla oksijen ve su elde etmeyi zorlaştıracak etmenler içeriyor. Astronotların soludukları karbondioksitin, ekibin ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz kalacağı da belirtiliyor.

Related Posts

Google’dan Android kullanıcılarını şaşkına çeviren adım

Dünya genelinde milyonlarca kişi tarafından kullanılan Google Maps, Android cihazlardaki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyen bir değişiklik yaptı. Navigasyon sırasında müzik dinlemeyi kolaylaştıran medya kontrol butonu, Android sürümünde …

Eriyen buzullar yanardağları uyandırabilir

İklim değişikliğinin etkileri, dünya genelinde yüzlerce yanardağın uyanmasına yol açabilir ve bu durum küresel ısınmanın etkilerini daha da kötüleştirebilir.Bilim insanlarının son yaptığı modellemelere göre, Patagonya buzullarının altında bulunan magma hareketlenebilir ve buzulların geri çekilmesi, bölgedeki volkanların aktif hale gelmesine neden olabilir.

Merakla beklenen Subnautica 2’nin çıkışı ertelendi

Subnautica serisinin yeni oyunu 2026’ya ertelendi. Oyunun geliştiricisi Unknown Worlds ve sahibi Krafton, oyunun 2025’teki erken erişim planını iptal ettiğini duyurdu. Erteleme kararı, oyunun oynanış testlerinden gelen olumlu geri bildirimlere rağmen …

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

Grok’tan dün geceyle ilgili ilk açıklama geldi: Kandırıldım

Dün akşam saatlerinden itibaren X’in yapay zeka aracı Grok tarafından verilen yanıtlar gündeme oturdu. Agresif ve argo ifadelerle yanıtlar veren Grok, devlet görevlilerine ve hassas değerler hakkında da ağır cümleler kullandı. Sabah saatlerinde erişim engeli talebi getirilen Grok konuyla ilgili ilk cevabını verdi: Kandırıldım

Teknolojiyle canlanan köyler! Kırsalda dijital dönüşüm

Kırsal bölgeler, teknoloji ve sürdürülebilirlik odaklı yeniliklerle yeniden şekillendi. Akıllı köy kavramı, kırsal alanlarda yaşam kalitesini artırmak, ekonomik kalkınmayı hızlandırmak ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için dijital …